Het belang van voeding bij stress en burn-out

‘Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je altijd moet leven’

Wat is het belang van voeding bij stress en burn-out? Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Volwaardige en gevarieerde voeding draagt hieraan bij.  Dit klinkt eenvoudig, maar we worden middels reclames en in de supermarkt voortdurend verleid om te kiezen voor voedsel dat niet zo gezond voor ons is. Eind maart 2016 is de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd die ondersteuning kan bieden bij het maken van een gezonde eetkeuze.

Voeding is ook één van de verschillende componenten die een essentiële rol kan spelen bij het reduceren van stress. Zelf ben ik geen voorstander van allerlei (strikte) diëten omdat ook dat de nodige stress met zich kan meebrengen. Wel heb ik een aantal tips ten behoeve van een meer gezond en gebalanceerd eetpatroon wat kan bijdragen aan je herstel.

Vermijdt stressbevorderende en ongezonde voedingsmiddelen
Bij mensen met (chronische) stress, burn-out en chronische vermoeidheid lijkt het stress systeem te zijn ontregeld. Het lichaam verkeert constant in een verhoogde staat van paraatheid (vecht- en vluchtreactie). Het is daarom raadzaam om (tijdelijk) voedingsmiddelen te vermijden die je cortisol aanmaak bevorderen, je bloedsuikerspiegel doen schommelen of erg ongezond voor je zijn en daarmee je herstel kunnen tegenwerken:

  • Suiker en producten waar veel suiker in zit. Ook witmeelproducten, zoals wit brood, witte rijst, witte pasta etc. Te veel suiker kan misschien wel een oppepper geven, maar dit is meestal van korte duur. Het leidt tot een disbalans in je bloedsuikerspiegel door een snelle stijging en daling.

  • Cafeïne: Cafeïne houdende dranken, zoals koffie, cola, redbull e.d. verhogen je cortisol niveau wat er voor zorgdraagt dat je je (nog meer) opgejaagd gaat voelen.

  • Drugs: alcohol, nicotine en andere stimulerende drugs.

  • Verzadigde vetten: het verhoogt je cholesterol gehalte, kan leiden tot overgewicht en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

  • Rood vlees: het is moeilijk verteerbaar en bevat veel verzadigde vetten.

Voeding die kan bijdragen aan je herstel
Een belangrijke tip is om voedingsmiddelen te eten die je gegeven worden door moeder natuur. Denk hierbij aan groenten, peulvruchten, fruit, noten, zaden, vis en vlees. Eet vooral lekker veel groente en voldoende fruit. Deze voedingsmiddelen zijn o.a. rijk aan vitamine B, vitamine C en voedingsvezels. Naast dat het natuurlijk gezond voor je is, kan het ook in het bijzonder bijdragen aan je herstel. Aanhoudende stress rooft namelijk je B-vitamines, dus een aanvulling is zeker wenselijk. Vitamine C draagt ervoor zorg dat het cortisol niveau in je bloed na een stressreactie sneller daalt. Maar het voornaamste is natuurlijk om gevarieerd te eten zodat je alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgt.

  • Groente: groene bladgoenten, koolsoorten, vruchtgroenten, knolgewassen, stengelgewassen, uien, knoflook etc.

  • Peulvuchten: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen, sojabonen etc

  • Fruit: sinaasappels, appels, peren, bananen, manderijnen, aardbeien, bosbessen, druiven, kiwi’s, meloen, kersen etc. Minimaal 2 stuks fruit per dag.

  • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten etc.

  • Volkoren graanproducten: Volkoren brood, -beschuit, -crackers, volkoren pasta, zilvervliesrijst etc

  • Aardappelen: Een bron van vezels en vitamine B6.

  • Vis en Vlees: vis (vooral vette vis), schaal- en schelpdieren, onbewerkt vlees, zoals kipfilet, kalkoenfilet, mager gehakt, biefstuk, magere runderlappen, varkenshaas, mager lamsvlees etc

Nog een zeer belangrijke tip: Drink voldoende water!!
We bestaan voor 70% uit water. Water is onmisbaar voor ons lichaam en reguleert talloze lichaamsfuncties. Water zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd kunnen worden. Een tekort aan water veroorzaakt stress in ons lichaam. De bijnieren worden geprikkeld met tot gevolg dat deze stress hormonen gaan afscheiden. Stress zorgt vervolgens voor meer watergebruik. Als er dan een tekort aan water is, leidt dit weer tot meer stress. De vicieuze cirkel kan doorbroken worden door dagelijks voldoende water (1,5 tot 2 liter) te drinken.