Kansrijke beroepen. Waar is de arbeidsmarkt krap?

Ondanks de hoge werkloosheid zijn er ook bedrijven die moeite hebben om hun vacatures vervuld te krijgen. Uit  deze  analyse van UWV blijkt dat met name in specifieke technische functies weinig aanbod is van personeel. Ook bepaalde financieel specialisten en ICT-ers zijn moeilijk te vinden.  Al met al gaat het om zeer specifieke beroepen, waarvoor vaak een behoorlijke opleiding is vereist. Het bestaan van een mismatch op de arbeidsmarkt wordt hiermee bevestigd.

Uit analyse van het UWV blijkt dat er meer dan twintig beroepsgroepen met een krappe arbeidsmarkt zijn op dit moment. Voor de middellange termijn (2017/2019 ) is het overzicht nog langer. Het gaat hoofdzakelijk om functies op middelbaar, hoger en wetenschappelijk niveau:

  • Begin 2014 zien we op middelbaar niveau krapte in uitvoerende technische functies (monteurs,cnc-verspaners, lassers) en technisch ‘kader’ (tekenaars, constructeurs, calculators). Met name op hoger en wetenschappelijk niveau zijn er ook signalen van krapte in andere richtingen, bijvoorbeeld bepaalde ict-beroepen (programmeurs), het onderwijs (specifieke vakken) en specifieke financiële beroepen (bijvoorbeeld actuarissen en fiscalisten) . In de zorg zien we op dit moment alleen signalen van krapte in hele specifieke functies (bijvoorbeeld in de wijkverpleging of specialisten ouderengeneeskunde ).
  • Voor de middellange termijn komen voor een belangrijk deel dezelfde beroepsgroepen terug: als de arbeidsmarkt aantrekt wordt de krapte immers eerder groter dan kleiner. Maar er zijn bovendien prognoses van krapte in andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld de meer procestechnische en laboratoriumberoepen of bijvoorbeeld productieplanners.

Download dit bestand

Download: Kansrijke beroepen. Waar is de arbeidsmarkt krap (pdf, 354 kB)

Bron: UWV

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.