Life coach

Vind de juiste Life coach voor jouBen jij vastgelopen in het leven? Dat kan zich uiten op één of meerdere levensgebieden, bijvoorbeeld persoonlijk-, zakelijk- en/of maatschappelijk. Je zit niet lekker in vel en dat kost je veel (levens)energie. Het menselijk leven kent een grote verscheidenheid aan complexe uitdagingen, en we maken allemaal moeilijke perioden in ons leven door waarin we wel wat hulp kunnen gebruiken. Een Life coach kan je dan ondersteunen bij jouw proces.  Maar wanneer zet je Life coach in, wat doet een Life coach en hoe vind je de juiste Life coach voor jou?

Waarom Lifecoaching?

Lifecoaching kan op ondersteuning geven op verschillende gebieden van je leven. Bekend zijn de 6 levensgebieden: Werk – Persoonlijke ontwikkeling – Financiën – Gezondheid – Relaties/Gezin – Sociale contacten. Soms kom je op een kruispunt in je leven. Er kan sprake zijn van een dertigers- of veertigers dilemma (quarter-lifecrisis / midlifecrisis), maar ook een verlies van een dierbare, gezondheidsproblemen, een relatiebreuk, verlies van een baan, gebrek aan voldoening in huidig werk. Of soms kun je de vinger er niet precies op leggen en knaagt er iets. Het leidt veelal tot existentiële vragen over leven.

Levensvragen

 • Wie ben ik en wat wil ik?
 • Waarom doe ik wat ik doe?
 • Wat wil ik bereiken?
 • Hoe kan ik op een authentieke manier mijn leven leiden?
 • Wat is het hogere doel of reden (zingeving) waarom ik hier ben?
 • Wat geeft mij energie?
 • Wat zijn mijn passies?
 • Waar word ik écht gelukkig van?
 • Wat vind ik belangrijk in het leven?
 • Hoe vind ik een goede balans tussen mijn werk en mijn privéleven?
6 Levensgebieden
 1. Werk: Hoe gaat het op het werk? Ben je op dit moment tevreden in je werk? Ervaar je voldoening, plezier en krijg je de uitdaging die je graag wil?
 2. Persoonlijke ontwikkeling: Hoe is je persoonlijke ontwikkeling? Besteed je hier aandacht aan? Hebt  je het gevoel dat je je volledig potentieel leeft of zit er meer in je?
 3. Financiën: Hoe staat het ervoor met je financiën? Heb je hier een helder beeld van? Kan je goed rondkomen? Zou je graag meer willen verdienen?
 4. Relatie/Gezin: Hoe is het in je relatie of met je gezin? Ben je hier tevreden over? Hoe verloopt de communicatie? Zou je hier graag iets in willen veranderen?
 5. Gezondheid: Hoe gezond ben je en voel je je? Besteed je hier voldoende aandacht aan? Hoe staat het met je voeding, sport, slaap én rust?
 6. Sociale contacten: Wie zijn de mensen waarmee je omgaat? Hoe blij ben je met hen? Wat mis je hierin? Hoe kan je ervoor zorgen dat dit wel is zoals je dit graag zou willen hebben?
De termen Life coaching en Persoonlijke coaching worden veel door elkaar gebruikt en er is ook veel overlap. Persoonlijke coaching is met name gericht op het (her)ontdekken van je kwaliteiten, je persoonlijke effectiviteit en het bereiken van jouw persoonlijke- en/of professionele doelstellingen.
 
Wat doet een Life coach?

Een Life coach is gericht op je persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Het is geen therapie en biedt geen klinische geestelijke gezondheidszorg aan (en mogen dat ook niet doen). Een Life coach kan je helpen bij het verduidelijken van je doelen, de obstakels te identificeren die jou tegenhouden en vervolgens samen strategieën te bedenken om jouw doelen te realiseren

Het proces van Lifecoaching begint meestal met het blootleggen van uitdagingen en wat het echte of onderliggende probleem is. Life coaches stellen gerichte coachingsvragen en gebruiken coachingstools om deze gesprekken in de gewenste richting te sturen waar inzichten kunnen ontstaan.

Het uitgangspunt van Lifecoaching is dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw zelfaccepterend, zelflerend, zelfsturend en zelfoplossend vermogen verhoogt, met uiteindelijk jouw gewenste resultaten als effect.

Vind de juiste Life coach voor jou

Bij het zoeken naar een Life coach is het van essentieel belang om iemand te vinden die resoneert met jouw unieke behoeften en doelen. Er zijn een paar factoren waar je rekening mee kunt houden bij het vinden van een passende Life coach

Ervaring en expertise
Zoek een Life coach die ervaring heeft met het werken als het gaat om levensvraagstukken. Afhankelijk van de complexiteit en op welk levensgebied jij vastloopt, kan het van belang zijn dat een Life coach over specifieke kennis, expertise en ervaring beschikt.

Compatibiliteit
De relatie met jouw Life coach is gebaseerd op vertrouwen. Het is van belang om een coach te vinden bij wie jij je op je gemak en begrepen voelt. Bij het bespreken van jouw levensvraagstukken en ervaringen wil je je veilig en ondersteund voelen. Neem dan ook de tijd om een juiste Life coach te vinden en volg daarin jouw gevoel / intuïtie. Vaak voel je (in je onderbuik) wel of niet iemand bij jou aansluit.

Aanpak
Life coaches kunnen verschillende coachingstijlen en -benaderingen hebben. Sommige coaches richten zich op praktische strategieën en actieplannen, terwijl anderen prioriteit geven aan het emotionele aspect en zelfreflectie. Bedenk wat met jou resoneert en aansluit bij jouw leer- en groeimethoden. Ben jij iemand die houdt van structuur en stapsgewijze begeleiding, of geef je de voorkeur aan een meer intuïtieve en holistische aanpak? Het vinden van een Life coach wiens aanpak aansluit bij jouw voorkeuren zal het coachingsproces prettiger en effectiever maken.

Tip

Wil jij meer inzicht en kennis verkrijgen over jezelf? Persoonlijkheidstest en -modellen kunnen ondersteuning bieden bij jouw zelfonderzoek door aan te geven welke vragen je moet stellen om meer kennis en inzicht in jezelf te krijgen. Een leuk en interessant voorbeeld is 16Personalities (gratis test; duurt 10 minuten).