NL Leert Door – Leven lang ontwikkelen
NL Leert Door betreft een tijdelijke subsidieregeling dat sinds 2020 gefinancierd wordt vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is dat werkenden en werkzoekenden – jong en oud – zich blijven ontwikkelen. De arbeidsmarkt in aan sterke verandering onderhevig. Ook de coronacrisis heeft veel invloed op. Er sluiten bedrijven, maar er ontstaan ook weer nieuwe banen. Door je te blijven ontwikkelen, kun je zorg dragen voor een goede aansluiting tot de steeds veranderde arbeidsmarkt (lees ook 54 kansarme en 182 kansrijke beroepen).
Voor wie is de subsidieregeling bedoeld?
De subsidieregeling is bedoeld voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Dit geldt voor zowel werkenden (in loondienst of flexibel contract) evenals werkzoekenden. Maar ook zelfstandigen en zzp-ers. Iedereen kan gebruik maken van de kosteloze scholing, begeleiding en ontwikkeladvies.
NL Leer Door – Gratis ontwikkeladviestraject in 2020
Er zijn veel werknemers, werkzoekenden en ZZP’ers die door de coronacrisis worden geraakt. Speciaal voor deze mensen stelde de overheid € 95 miljoen beschikbaar voor ontwikkeladvies, om- en bijscholing: crisisprogramma NL leert door. Het Ontwikkeladvies was in 2020 een tijdelijke subsidieregeling. Maar liefst 22.000 mensen hebben in het najaar van 2020 een ontwikkeladviestraject gevolgd. Het kabinet trok vervolgens extra geld uit om nog meer mensen te ondersteunen zich aan te passen aan de veranderde arbeidsmarkt. Hieromtrent werd er vanaf 1 december 2020 weer 50.000 ontwikkeladviestrajecten beschikbaar gesteld. Binnen 2 dagen was het maximum reeds bereikt en is het niet meer mogelijk je hiervoor aan te melden. De mensen die zich wel hebben kunnen aanmelden, kunnen de subsidieaanvraag nog indienen tot 30 september 2021.
Subsidieregeling NL Leert Door 2021
De subsidieregeling NL Leert Door in 2021 bestaat nog uit 2 onderdelen. Het gaat hierbij om gratis (bij)scholing en sectoraal maatwerk. Het onderdeel waarmee werkenden en werkzoekenden kosteloos ontwikkeladvies konden aanvragen – zoals hierboven beschreven – is reeds afgesloten.
1. Scholing
Het is mogelijk om via de subsidieregeling kosteloos een scholing te volgen. Iniddels zijn er tussen de 50.000 en 80.000 gratis (online) scholingstrajecten beschikbaar gesteld. Je kunt gebruik heirvan maken zonder tussenkomst van een sector of van je werkgever. Op deze manier kun je jouw kennis en vaardigheden uitbreiden of updaten. Een goede eerste stap als je je wilt omscholen naar een beroep of loopbaan die meer betere arbeidsmartkansen bieden. Met de tool kun je eenvoudig een opleiding of cursus vinden die bij jou past. Als je een passende cursus of trainingg hebt gevonden, dan kun je deze volgen door je aan te melden bij de betreffende opleider die de subsidie heeft gekregen. De opleider handelt zelf de administratie en kosten af. Om een cursus of training te volgen, hoef je je alleen nog maar aan te melden bij een van de opleiders die subsidie heeft gekregen. De opleider handelt verder de administratie en kosten af.
2. Sectoraal maatwerk
Via de subsidieregeling kunnen sectororganisaties ontwikkeladvies, scholing en begeleiding bieden aan (toekomstige) werkenden in de sector. Deze trajecten gaan waarschijnlijk binnen enkele maanden van start. Met de SLIM-subsidie kunnen MKB ondernemers een opleidings- en ontwikkelplan laten maken of ontwikkeladviezen voor werknemers financieren. Bekijk de ‘Slim Werkgeven SLIM-regeling Menukaart’
Voor meer informatie houdt de website hoewerktnederland.nl in de gaten.