Loopbaanboeken Top 10

Interessante loopbaanboeken – voor kandidaat en loopbaancoach

Hieronder de loopbaanboeken top 10 – een overzicht van interessante boeken op het gebied van loopbaanbegeleiding die u als werkzoekende kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan, en als coach, loopbaancoach of outplacementadviseur ondersteuning kunnen bieden bij het begeleiden van cliënten.

Heeft u een interessant boek gelezen?  Stuur ons dan een mail!

1. Jij bent aan Z – Het praktische handboek voor je loopbaan

Auteur(s): Yolanda Buchel e.a.

Wat wil jij met je loopbaan? En wat wil je met je leven? Je kunt niet alles plannen in het leven, maar je kunt wel veel sturen. Laat jij je leiden door alles wat er toevallig op je pad komt? Lees dat dit boek; want het is jouw leven: Jij bent aan Z.

Dit praktische, eigentijdse en stimulerende handboek helpt je de balans op te maken en perspectief te krijgen op jouw toekomst.

De tweede editie van Jij bent aan Z is geheel herzien en aangepast aan de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Met up-to-date informatie over loopbaankeuzes, werk zoeken en selectieprocedures én een nieuw hoofdstuk over immigranten op de arbeidsmarkt. Het boek is ingedeeld in drie delen, waarbij je eerst naar jezelf kijkt (wie ben ik en wat kan ik?), dan allerlei handvatten krijgt hoe je daarmee de arbeidsmarkt op kan gaan, en als laatste hoe je met je valkuilen om kunt gaan.

Jij bent aan Z is aan te raden als:
– je al een aantal jaar werkt en denkt: is dit wat ik wil?
– je vanwege een arbeidsconflict ergens anders wilt gaan werken
– je contract binnenkort afloopt
– je wilt doorgroeien, maar je in je huidige functie niet verder komt
– je ZZP-er bent en je merk scherper op je netvlies wilt hebben
– in jouw organisatie geldt: up or out, grow or go, maar jij niet zo nodig carrière hoeft te maken
– je vanwege een reorganisatie ander werk moet zoeken
– je niet lekker in je vel zit en wat anders wilt maar niet weet wat
– je levensfase aanleiding geeft om eens grondig na te denken

Voor meer informatie over dit boek kijk op www.jijbentaanz.nl.

2. Welke kleur heeft jouw parachute? Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners

Auteur(s): Richard. N. Bolles

Een beetje banenzoeker kan niet zonder Bolles!

‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ is het best verkochte boek ter wereld over banen zoeken en het plannen van je carrière. Ook in Nederland wordt het boek veel gebruikt door loopbaancoaches en outplacementbureaus. Het boek is humoristisch geschreven; de auteur vertelt bijvoorbeeld hoe de gemiddelde banenzoeker te werk gaat en waarom dat niet altijd werkt. Vervolgens geeft hij handvatten voor meer doeltreffende methodes om een baan te zoeken. In het boek staan creatieve en uitdagende oefeningen om je vaardigheden, ervaring en ambities in kaart te brengen. Hiervoor wordt gewerkt met een zogeheten ‘bloemschema’. Elk blaadje van de bloem dient ‘ingevuld’ te worden. Op elk blaadje komt een aspect aan bod als: geografische omgeving, interessegebieden, sociale omgeving, waarden, doelen en doelstellingen, arbeidsomstandigheden, salaris en verantwoordelijkheden. Ook geeft Bolles aanwijzingen hoe je een CV schrijft, een sollicitatiegesprek voert, hoe je kunt onderhandelen over het salaris en op welke manier je naar banen kunt zoeken. In de edities vanaf 2003 is bovendien een speciaal hoofdstuk opgenomen over het beginnen van een eigen bedrijf en een hoofdstuk over nieuwe strategieën van werk zoeken.

Er verandert namelijk van alles in de wereld en de instrumenten van de banenjacht worden steeds geavanceerder – denk bijvoorbeeld aan internet. Toch blijven veel zaken juist hetzelfde, zoals de drie vragen die bij het zoeken van de juiste baan een rol spelen:

– Hoe? (maak ik een goed CV, voer ik een sollicitatiegesprek, onderhandel ik over het salaris)
– Waar? (moet ik zoeken naar een baan: personeelsadvertenties, bemiddelingsbureaus, adviseurs, internet)
– Wat? (wil ik met mijn leven doen, hoe ziet mijn loopbaan eruit of de baan van mijn dromen)

Welke kleur heeft jouw parachute? geeft geen pasklaar antwoord op deze vragen, maar biedt vaardigheden om zelf de juiste baan te vinden. Het neemt je als lezer niet bij de hand, maar leert je om zelf uit te zoeken wat je wilt, welke baan het meest geschikt is en hoe die te bereiken.

Enkele recensies:

“Een aanrader voor mensen die het zoeken van een baan even niet meer zien zitten.” — Intermediair Starters

“Met kleine stapjes, vragen, relevante tips en weetjes leidt Richard Bolles de werkzoekende systematisch door het enorme sollicitatiewoud. En passant ontmaskert hij mythes als `droombanen bestaan niet’ en geeft hij goede raad: `zie elke baan als iets tijdelijks en als een intensieve training’. Moeilijke onderdelen zoals het opbouwen en onderhouden van een netwerk, behandelt hij zo uitgebreid en subtiel, dat zelfs de verlegen werkzoekenden onder ons leren hoe ze zoiets abstracts als een `loopbaangesprekje’ moeten aanknopen.” – Psychologie Magazine

3. Loopbaanzelfsturing. Bezieling en vitaliteit

Auteur(s): Adriaan Hoogendijk

In de hectische wereld van vandaag is het mogelijk om snel mooie carrières te maken. Aanbiedingen en promotiekansen zijn er volop. Echter, veel werknemers missen de bezieling in hun werk. Ze zijn eigenlijk uitgekeken op hun carrière en zien geen zin meer in hun werk.

Loopbaanzelfsturing; bezieling en vitaliteit geeft je het instrumentarium in handen waarmee je jouw loopbaan weer zelf kunt sturen. Het reikt vaardigheden aan waarmee je praktisch je loopbaanpad kunt plannen. Het gaat hierbij om het volgen van je hart en het inzetten van je eigen creativiteit om je droom te verwezenlijken. Werken kan met plezier, met fascinatie en met bezieling!

Dit is een boek over loopbaanplanning, met name geschreven voor mensen die uitgekeken zijn op hun carrière, geen heil meer zien in hun werk en ‘bezieling’ in hun werk missen. Hoogendijk gaat niet uit van het klassieke recept: sterkte/zwakteanalyse maken en op basis daarvan solliciteren. Hij is van mening dat je niet moet beginnen bij wat je kunt, maar bij het ontwikkelen van een nieuw perspectief omtrent wat voor werk je echt zinvol vindt. Dit nieuwe perspectief moet haalbaar zijn of haalbaar gemaakt worden. Loopbaansturing is volgens hem uitkomen voor je kwaliteiten, dromen, verlangens en visie. In het boek biedt hij jouw als lezer een ‘persoonlijke zoektocht naar bezieling en vitaliteit’. Bij elk hoofdstuk staan vragen en opdrachten om duidelijkheid te krijgen over je eigen loopbaanperspectief. De auteur studeerde filosofie en menswetenschappen, is loopbaanadviseur en oprichter van Adviesbureau Hoogendijk, een bureau voor loopbaanadvisering en mobiliteit. Het boek is afgeleid van het koersonderzoek, de methode die hij ook hanteert in zijn werk met zijn cliënten.

Dit boek is rijk aan visies op loopbaanzelfsturing en is bedoeld voor eenieder die zelf de touwtjes in handen wil nemen en houden. Het is ook een boek voor loopbaanadviseurs, leidinggevenden, ondernemers en organisatieadviseurs die in hun werk een bijdrage willen leveren aan de verspreiding van vaardigheden voor loopbaanzelfsturing, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit van mensen.

4. Spirit in je werk. Natuurwijsheid als inspiratie

Auteur(s): Yoke de Wilde

In het boek Spirit in je werk. Natuurwijsheid als inspiratie deelt loopbaan- en inspiratiecoach Yoke de Wilde, haar ervaring met het toepassen van natuurwijsheid in haar werk. Ze geeft praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan. Interessant voor mensen die op zoek zijn naar ander werk, verandering willen in hun werk en voor loopbaanbegeleiders en –coaches.

Het is een boek vol oude wijsheid, gestoken in een modern jasje, met veertig bijzondere oefeningen om zelf toe te passen. De auteur stelt dat een mens veel ontwikkelingen doormaakt; als je geboren wordt, naar school gaat, puber bent, volwassen wordt, relaties aangaat en weer loslaat, met een baan of voor jezelf begint, weer van werk verandert, ziek wordt, en (hopelijk) weer beter, ouder wordt en tenslotte sterft. In deze tijd veranderen we ook nog al eens van werk. De tijd dat we na onze studie, veertig jaar werkten bij één baas, is voorbij. De tijd waarin we nu leven zit vol dynamiek en ontwikkeling en dat merken we ook in ons werk. Door gewenste en ongewenst veranderingen wisselen we tegenwoordig ook sneller van baan. Toch is werk, naast ons privé leven, een plek waarin we kunnen groeien, ontwikkelen en bijdragen aan het leven. We brengen kostbare tijd door in ons werk.

Dit boek is bedoeld om je inzicht te geven waar jij behoefte aan hebt. Dat kunnen diverse dingen zijn; inspiratie, rust, of juist energie en uitdaging. Maar misschien ook verdieping, betekenis, bezieling, ontwikkeling of verbinding. Met dit boek gaan we op zoek naar wat dat is en hoe je dat in je leven en werk vorm kan gaan geven.

5. Grip op je loopbaan

Auteur(s): Henny Driessen

Elke twee jaar wisselt zo’n 13% van de beroepsbevolking van functie en 17% van werkgever. Veel van deze mensen vragen zich tijdens hun loopbaan af of ze wel op het goede spoor zitten, of ze geen talenten onaangesproken laten, of ze niet eens iets heel anders moeten proberen. Anderen worden hardhandig met deze vragen geconfronteerd omdat ze met ontslag bedreigd worden. Vraag jij je ook wel eens af of je in je werk wel op het goede spoor zit, of je al je talenten voldoende aanspreekt en of je niet eens iets heel anders moet proberen? Of moet je vanwege externe oorzaken op zoek naar een andere baan? In al deze gevallen is het zaak je loopbaan goed door te lichten en er misschien wel een nieuwe impuls aan te geven. Dat kun je vergelijken met het in goede staat houden van je woonhuis. Beide vragen om goed en regelmatig onderhoud.

‘Grip op je loopbaan’ laat zien hoe je je eigen loopbaanhuis het beste kunt onderhouden. In dit boek vindt je een beproefd instrument om je te helpen bij het bepalen van je loopbaankeuze. Deze door de auteur ontwikkelde P-scan, die al meer dan 1000 keer is toegepast, helpt je bij het doen van een grondig onderzoek naar wat je werkelijk wilt en kunt. Centraal in het boek staat het beeld van het ’loopbaanhuis’: van kelder (je diepste overtuigingen) tot zolder (alles wat je onderweg opslaat) bespreekt de auteur alles wat voor je verdere loopbaanontwikkeling van belang is. De elf kamers van het huis staan voor allerlei aspecten van je loopbaan en van je opvattingen over werk: van kennis en ervaring tot competenties, ambities en waarden. Henny Driessen laat zien hoe je achterstallig onderhoud opspoort en hoe je verbeteringen kunt aanbrengen. Het boek bevat tal van voorbeelden, oefeningen en zelftests en is daarmee een prima hulpmiddel voor elke professional die, vrijwillig of niet, naar een andere baan omziet.

6. Professionele loopbaancoaching

Auteur(s): Rozemarijn Dols

Loopbaancoaching of loopbaanadvisering is een jonge professie en door verschillende maatschappelijke en economische ontwikkelingen volop in beweging. In deze tijd van vele beroepskeuzemogelijkheden voor jongeren, krapte op de arbeidsmarkt, het wegvallen van lifetime-employment, burn-out onder dertigers, het vitaal houden van vijftigers en zestigers, schreeuwt het vak om professionalisering. Professionele loopbaancoaching is het eerste boek dat een goed overzicht biedt aan iedere professional die zich bezighoudt met loopbaanvraagstukken. Het boek geeft inzicht in wat het vakgebied inhoudt en laat zien welke hulpmodellen je kunt gebruiken bij het begeleiden van mensen in hun loopbaan met welke loopbaandilemma zij ook komen.

Uiteenlopende loopbaanvragen komen uitgebreid aan bod, met thema’s als:

– Keuzebegeleiding:’Wat wil ik?’
– Competentiecoaching: ‘Welke loopbaancompetenties moet ik ontwikkelen?’
– Levenscoaching: ‘Hoe kan ik zin geven aan mijn werk?’
– Loopbaancounseling: ‘Wat remt mij in mijn loopbaanontwikkeling?’

Professionele loopbaancoaching biedt een helder overzicht van denkwijzen, methodieken en instrumenten en geeft veel praktische tips. Het brengt de beste elementen bijeen uit diverse stromingen en leert je om pragmatisch te werk te gaan, en vooral ook om onderzoekend, kritisch en respectvol te zijn. Dit boek is de gereedschapskist voor iedere loopbaancoach die zich wil professionaliseren en verdiepen.

Over de auteur

Rozemarijn Dols is psycholoog en heeft haar eigen adviespraktijk. Zij verzorgt tevens trainingen voor loopbaanadviseurs en houdt zich bezig met ontwikkeling van mensen in organisaties. Daarvoor was zij werkzaam als manager bij psychologisch adviesbureau LTP.

7. In 5 stappen naar je droombaan

Auteur(s): Anja Overdiek

’In 5 stappen naar je droombaan’ gaat over de reis naar je ideale baan. Het boek is de kaart om de juiste weg te vinden naar je bestemming. Het is geschreven voor iedereen die werk wil dat hem of haar duurzaam blij zal maken. Dat is werk waarin je met je talenten optimaal kan presteren en excelleren. Anja Overdiek geeft hiervoor concrete voorbeelden en oefeningen.

Dit boek gaat over je reis naar een land dat ‘droombaan’ heet. Er bestaat geen vlucht- of treinverbinding met dit land, niet eens een snelweg. Vandaar dat het handig is om een kaart mee te nemen; dit boek is de kaart om de juiste weg te vinden. Je droombaan is vaak dichterbij dan je denkt, en door middel van de concrete voorbeelden en oefeningen helpt Anja Overdiek je deze droombaan tot je te brengen. Dit boek is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar zichzelf en tijd wil nemen om goed uit te zoeken welk werk hem of haar duurzaam blij zal maken. Dat is werk waarin hij of zij met zijn talenten optimaal kan presteren en excelleren.

8. De kunst van het falen

Auteur(s): Arjan van Dam

Velen van ons zijn er op gebrand om goede prestaties te leveren. We richten ons daarbij vaak alleen op het eindresultaat; daar worden we immers op afgerekend en dat bepaald uiteindelijk ons geluk. Maar hoe effectief is die focus op het eindresultaat? Leidt het nastreven van geluk automatisch tot een gelukkig leven? Uit onderzoeken blijkt dat mensen die zich tot doel hebben gesteld een goede prestatie te leveren, sneller gestrest zijn, vaker faalangst hebben en eerder depressief worden.

In ‘De kunst van het falen’ laat Arjan van Dam zien dat we in ons werk en in ons leven succesvoller kunnen zijn als we onszelf durven te ontwikkelen in plaats van een vlekkeloze prestatie na te streven. We moeten willen leren, risico’s durven nemen en niet bang zijn om fouten te maken. Van Dam gaat in op de achtergronden van deze inzichten en leert ons aan de hand van spraakmakende verhalen en herkenbare voorbeelden, hoe we effectiever kunnen werken en succesvoller kunnen zijn.

Een Multidimensionele kijk op persoonlijkheid en persoonlijkheidsontwikkeling

Als professionals rondom professionals zijn we gericht op de kracht van mensen. Deze kracht kan alleen worden aangeboord als wij de kwetsbaarheid aanvaarden en integreren. Het leven is niet oplosbaar, ook al willen zowel werkgever als werknemer dat. Het leven is niet enkelvoudig. In zijn boek kijkt van Dam vanuit verschillende perspectieven naar persoonlijkheid en persoonlijkheidsontwikkeling. Het gaat hierbij niet om ziek of niet ziek zijn, maar vooral om welke oplossingsstrategieën mensen hebben ontwikkeld om zich aan te passen aan het leven. Van hieruit ontwikkelen zich vaak effectieve en ineffectieve patronen in de omgang met andere mensen. Als je een inschatting wilt maken hoe te interveniëren in dit gedrag, is het belangrijk om dit gedrag te begrijpen. Er wordt inzicht gegeven in effectief en niet effectief inter-persoonlijk gedrag en welke persoonlijkheidskenmerken daar eventueel aan ten grondslag liggen.

In dit boek geeft van Dam een globaal overzicht geeft van de belangrijkste theorieën en onderzoeksgegevens die te maken hebben met leren, motivatie en gedragsverandering. Want door effectief te leren kun je ook succesvol presteren, is de rode draad. Het is een boodschap waar altijd wel publiek voor is. De schrijver deelt deze kennis adequaat en enthousiasmerend, waarbij hij zijn verhaallijn adstrueert met aansprekende voorbeelden. Het boek is voor een grote doelgroep geschreven, toegankelijk en leerzaam. Met noten, literatuur en illustraties in zwart-wit.

Als freelance psycholoog en trainer, heeft drs. Arjan van Dam veel ervaring in het begeleiden en motiveren van werkzoekenden. Hij doceert psychologie en geeft motivatietrainingen aan professionals. Aan de Erasmus Universiteit werkt hij mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van het stellen van leerdoelen.

9. Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken

Auteur(s): Jan Vermeiren

Er is veel veranderd op het gebied van solliciteren de afgelopen jaren. Het gebruik van internet is hierbij heel belangrijk geworden. Social media, je CV plaatsen op vacaturesites en het gebruik maken van netwerken op internet zijn niet meer weg te denken als je een nieuwe baan wilt. Ook is het hebben van een netwerk waarop je kan terugvallen of verder bouwen onontbeerlijk, in welke economische situatie we ook zitten. Het internet heeft nieuwe mogelijkheden gebracht en de website bij uitstek op professioneel vlak om dat te ondersteunen is LinkedIn.

Tegenwoordig hebben meer dan 34 miljoen mensen wereldwijd (waarvan 1 miljoen Nederlanders en 400.000 Belgen) een profiel op LinkedIn en een aantal connecties. De vraag die de meerderheid echter heeft is: wat heb ik er nu eigenlijk aan? En vervolgens: hoe moet ik LinkedIn nu gebruiken op een manier die me resultaten brengt zonder er veel tijd in te stoppen.

In “Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken” laat netwerkexpert Jan Vermeiren niet enkel zien waarom LinkedIn voor ieder van ons zo’n krachtig hulpmiddel is, maar geeft hij ook een kort stappenplan mee dat iedereen direct kan toepassen zodat ze onmiddellijk resultaten zien.

De geavanceerde strategieën om bv. een nieuwe klant of nieuwe baan te vinden, de antwoorden op vaak gestelde vragen, het overzicht van weinig gekende functies en een lijstje met gratis tools die tijd besparen wanneer je werkt met LinkedIn, maken van dit boek dé handleiding om LinkedIn nu ECHT te gaan gebruiken.

10. Het merk IK®

Auteur(s): Huub van Zwieten / Mark van de Grift

Op zoek naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging binnen je huidige werkkring? In onze moderne, dynamische samenleving is het cruciaal jezelf als professional en persoonlijkheid te onderscheiden. ‘Het merk IK®’ helpt je om jezelf als merk te zien en krachtig en onderscheidend neer te zetten. Net zoals een bedrijf een nieuw product op de markt zet, kun je deze theorie ook op jezelf als sollicitant toepassen. Wat is de visie, wie is je doelgroep, wat zijn je USP’s en wat zijn je communicatiemiddelen?

In ‘Het merk IK®’ weten de auteurs de lezer met hun aanstekelijke visie uit te dagen zichzelf opnieuw te ontdekken als sterk en onderscheidend merk. Aan de hand van talloze voorbeelden van bekende merkpersoonlijkheden als Johan Cruijff, Jort Kelder en Linda de Mol ervaart de lezer de kracht van kiezen, helder communiceren en authenticiteit. Aan bod komen onder andere:

– je kans op een baan vergroten
– duidelijk herkenbaar zijn op basis van je kwaliteiten, passies en eigenaardigheden
– jezelf als een sterk en authentiek merk positioneren

Huub van Zwieten is directeur van Talentenbureau TalentFirst. Mark van de Grift is brandmanager Red Bull. Sinds 2002 verzorgen zij het programma TalentBranding voor particulieren en bedrijven.

‘Het merk IK®’ behoort tot een serie boeken van Volkskrant Banen en het Spectrum over solliciteren en succesvol functioneren in een (nieuwe) baan. Kenmerkend voor deze boeken is actualiteit, praktijkvoorbeelden en een benadering die, anders dan in veel goeroeboeken, de lezer eigen keuzes laat maken.

Deze boekenlijst is samengesteld speciaal voor www.ikzoekloopbaanbegeleiding.nl, een landelijk overzicht van professionele bureaus op het gebied van coaching, loopbaancoaching, outplacement en reintegratie. Feedback welkom.