Loopbaanboeken Top 10

Interessante loopbaanboeken – voor kandidaat en loopbaancoach

Loopbaanboeken top 10:  een overzicht van interessante boeken op het gebied van loopbaanbegeleiding die jou als werkzoekende kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan, en als coach, loopbaancoach of outplacementadviseur ondersteuning kunnen bieden bij het begeleiden van cliënten.

Heb je een interessant boek gelezen dat een mooie aanvulling is op deze loopbaanboeken Top 10? Stuur ons dan een bericht!

Loopbaanboeken Top 10
Hoe ziet jouw werk er straks uit? - Loopbaanboeken Top 10 1. Hoe ziet jouw werk er straks uit? – Neem zelf het initiatief om nieuwe talenten te ontwikkelen

Auteur(s): Frank Kwakman

De komende jaren gaat er veel veranderen op de arbeidsmarkt. Veel beroepen van nu bestaan over tien jaar niet meer. Nieuwe technologieën doen razendsnel hun intrede, klantvragen veranderen en interactie met anderen neemt toe.

Uit eigen observatie leerde Frank Kwakman, dat 70% van de mensen de vraag of hun baan over tien jaar nog bestaat heel relevant vindt, maar er niets mee doet. Behoor jij ook tot die 70% en denk je dat het allemaal wel mee zal vallen? Zie jij deze veranderingen wel aankomen, maar weet je niet wat je eraan kunt doen? Dan is dit boek voor jou!

Frank Kwakman daagt je uit om kritisch naar je huidige werk te kijken. Hoe toekomstbestendig is jouw werk en welke talenten heb je nodig om met succes en plezier te blijven werken? Dit boek helpt je om nieuwe talenten te ontwikkelen, meer aandacht te hebben voor je rol in het team en hoe je inzetbaar en vitaal blijft.

– Een werkboek met persoonlijk vragen, tests en praktische handreikingen.
– Bedoeld voor iedereen die zijn of haar werk ziet veranderen en zelf in actie wil komen.
– Een boek om door te geven aan een collega.

Schrijf je loopbaan - - Loopbaanboeken Top 10 2. Schrijf je loopbaan – Schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven

Auteur(s): Marianne Panneman

Ben je niet meer blij met het werk dat je nu hebt? Wil je meer voldoening en plezier in je werk en leven ervaren? Wil je je verder ontwikkelen, maar weet je niet goed in welke richting? Heb je op dit moment geen werk en vraag je je af ‘wat nu’?
Dit boek biedt jou een schrijfroute met inspirerende schrijfopdrachten waarmee je in je eigen tempo gaat onderzoeken wat je mist en wat je wél wilt. Je leert jezelf goed kennen. Schrijvend vanuit je hart onderzoek je waar jouw onvrede vandaan komt, wat je dromen en verlangens zijn en wat je (tot nu toe) tegenhoudt om ze te realiseren. Je ontdekt welke kant je op wilt en wat jij de wereld te bieden hebt.

Schrijven is een langzame manier om je sneller dan je verwacht bij nieuwe inzichten te brengen doordat je je innerlijke wijsheid aanspreekt.

Marianne Panneman is loopbaancoach en trainer & ontwikkelaar van creatieve schrijfcursussen en -workshops gericht op persoonlijke groei. Al ruim 24 jaar begeleidt zij mensen naar werk dat écht bij hen past. Sinds 2003 vanuit haar praktijk Loopbaancreatie. www.loopbaancreatie.nl en www.schrijfengroei.nl

Welke kleur heeft jouw parachute? - Loopbaanboeken Top 10 3. Welke kleur heeft jouw parachute? Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners

Auteur(s): Richard. N. Bolles

Een beetje banenzoeker kan niet zonder Bolles!

‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ is het best verkochte boek ter wereld over banen zoeken en het plannen van je carrière. Ook in Nederland wordt het boek veel gebruikt door loopbaancoaches en outplacementbureaus. Het boek is humoristisch geschreven; de auteur vertelt bijvoorbeeld hoe de gemiddelde banenzoeker te werk gaat en waarom dat niet altijd werkt. Vervolgens geeft hij handvatten voor meer doeltreffende methodes om een baan te zoeken. In het boek staan creatieve en uitdagende oefeningen om je vaardigheden, ervaring en ambities in kaart te brengen. Hiervoor wordt gewerkt met een zogeheten ‘bloemschema’. Elk blaadje van de bloem dient ‘ingevuld’ te worden. Op elk blaadje komt een aspect aan bod als: geografische omgeving, interessegebieden, sociale omgeving, waarden, doelen en doelstellingen, arbeidsomstandigheden, salaris en verantwoordelijkheden. Ook geeft Bolles aanwijzingen hoe je een CV schrijft, een sollicitatiegesprek voert, hoe je kunt onderhandelen over het salaris en op welke manier je naar banen kunt zoeken. In de edities vanaf 2003 is bovendien een speciaal hoofdstuk opgenomen over het beginnen van een eigen bedrijf en een hoofdstuk over nieuwe strategieën van werk zoeken.

Er verandert namelijk van alles in de wereld en de instrumenten van de banenjacht worden steeds geavanceerder – denk bijvoorbeeld aan internet. Toch blijven veel zaken juist hetzelfde, zoals de drie vragen die bij het zoeken van de juiste baan een rol spelen:

– Hoe? (maak ik een goed CV, voer ik een sollicitatiegesprek, onderhandel ik over het salaris)
– Waar? (moet ik zoeken naar een baan: personeelsadvertenties, bemiddelingsbureaus, adviseurs, internet)
– Wat? (wil ik met mijn leven doen, hoe ziet mijn loopbaan eruit of de baan van mijn dromen)

Loopbaanzelfsturing - - Loopbaanboeken Top 10 4. Loopbaanzelfsturing. Bezieling en vitaliteit

Auteur(s): Adriaan Hoogendijk

In de hectische wereld van vandaag is het mogelijk om snel mooie carrières te maken. Aanbiedingen en promotiekansen zijn er volop. Echter, veel werknemers missen de bezieling in hun werk. Ze zijn eigenlijk uitgekeken op hun carrière en zien geen zin meer in hun werk.

Loopbaanzelfsturing; bezieling en vitaliteit geeft je het instrumentarium in handen waarmee je jouw loopbaan weer zelf kunt sturen. Het reikt vaardigheden aan waarmee je praktisch je loopbaanpad kunt plannen. Het gaat hierbij om het volgen van je hart en het inzetten van je eigen creativiteit om je droom te verwezenlijken. Werken kan met plezier, met fascinatie en met bezieling!

Dit is een boek over loopbaanplanning, met name geschreven voor mensen die uitgekeken zijn op hun carrière, geen heil meer zien in hun werk en ‘bezieling’ in hun werk missen. Hoogendijk gaat niet uit van het klassieke recept: sterkte/zwakteanalyse maken en op basis daarvan solliciteren. Hij is van mening dat je niet moet beginnen bij wat je kunt, maar bij het ontwikkelen van een nieuw perspectief omtrent wat voor werk je echt zinvol vindt. Dit nieuwe perspectief moet haalbaar zijn of haalbaar gemaakt worden. Loopbaansturing is volgens hem uitkomen voor je kwaliteiten, dromen, verlangens en visie. In het boek biedt hij jouw als lezer een ‘persoonlijke zoektocht naar bezieling en vitaliteit’. Bij elk hoofdstuk staan vragen en opdrachten om duidelijkheid te krijgen over je eigen loopbaanperspectief. De auteur studeerde filosofie en menswetenschappen, is loopbaanadviseur en oprichter van Adviesbureau Hoogendijk, een bureau voor loopbaanadvisering en mobiliteit. Het boek is afgeleid van het koersonderzoek, de methode die hij ook hanteert in zijn werk met zijn cliënten.

Carriere Switchen Doe Je Zo! - Loopbaanboeken Top 10 5. Carrièreswitchen doe je zo! Effectieve tips om succesvol van baan te veranden

Auteur(s): Diederik van Dorth Tot Medler

Je wilt veranderen van werk. Misschien omdat je het gevoel hebt dat je talenten niet voldoende worden benut in je huidige baan. Of omdat het werk dat je doet aan het verdwijnen is. Of misschien ben je gewoon toe aan wat nieuws. Wat de reden ook is, je wilt weten wat je mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt en hoe je een eventuele carrièreswitch kunt realiseren.

Succesvol switchen is niet makkelijk en het vereist een grondige aanpak. In dit praktische boek ga je daarom meteen aan de slag met het in kaart brengen en beschrijven van jouw toegevoegde waarde. Je leert het belang van keuzes maken en inventariseert je waarden en normen. Je krijgt uitgelegd hoe je jouw profiel kan vertalen naar mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Je leert bovendien omgaan met gedachten die je kunnen belemmeren bij het zetten van de stappen die je je hebt voorgenomen. Ten slotte krijg je veel tips over effectief online en offline netwerken en over de beste aanpak als je wilt gaan solliciteren op een vacature binnen of buiten je organisatie.

Met de heldere stappen, de inzichtelijke oefeningen, de sprekende voorbeelden en de praktische tips in dit boek heb je alles in huis om ander werk te vinden dat perfect past bij wat jij te bieden hebt!

Diederik van Dorth tot Medler (www.diederikvandorth.nl) is zelfstandig loopbaancoach. Daarnaast is hij onder andere als parttimedocent, trainer en leerteamcoach verbonden aan de deeltijdopleiding Bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht.

Professionele Loopbaancoaching6. Professionele loopbaancoaching praktijkboek voor het begeleiden van loopbaanvragen

Auteur(s): Rozemarijn Dols

Loopbaancoaching of loopbaanadvisering is een jonge professie en door verschillende maatschappelijke en economische ontwikkelingen volop in beweging. In deze tijd van vele beroepskeuzemogelijkheden voor jongeren, krapte op de arbeidsmarkt, het wegvallen van lifetime-employment, burn-out onder dertigers, het vitaal houden van vijftigers en zestigers, schreeuwt het vak om professionalisering.

Professionele loopbaancoaching is het eerste boek dat een goed overzicht biedt aan iedere professional die zich bezighoudt met loopbaanvraagstukken. Het boek geeft inzicht in wat het vakgebied inhoudt en laat zien welke hulpmodellen je kunt gebruiken bij het begeleiden van mensen in hun loopbaan met welke loopbaandilemma zij ook komen.

Uiteenlopende loopbaanvragen komen uitgebreid aan bod, met thema’s als:

– Keuzebegeleiding:’Wat wil ik?’
– Competentiecoaching: ‘Welke loopbaancompetenties moet ik ontwikkelen?’
– Levenscoaching: ‘Hoe kan ik zin geven aan mijn werk?’
– Loopbaancounseling: ‘Wat remt mij in mijn loopbaanontwikkeling?’

Gezocht: Een baan die bij me past!7. Gezocht: een baan die bij me past! Ontdek je persoonlijke loopbaanprofiel

Auteur(s): Gerald Sturman

Een belangrijk deel van ons leven brengen we werkend door. Maar wie kan in alle eerlijkheid zeggen dat dat ook het leukste deel is? In Gezocht: een baan die bij me past! ga je met die vraag aan de slag.

Plezier in je werk is belangrijk. Werk moet bij je persoonlijkheid passen. Bij je sterke en minder sterke kanten, bij wat je belangrijk vindt en bij wat je in je leven wilt realiseren. Pas als dat duidelijk is, kun je een baan vinden die bij je past. Gerald Sturman helpt je met dit boek een eind op weg.

Persoonlijk Carrièreprofiel
Met uitgebreide vragenlijsten ontdek je zelf je werkstijl, drijfveren, vaardigheden, waarden, innerlijke blokkades en verbeterpunten. En je stelt je eigen, unieke Persoonlijk Carrièreprofiel samen.
Gezocht: een baan die bij me past! is een praktisch en aantrekkelijk werkboek dat een nieuw licht op jezelf en je carrièrekeuze kan werpen.

8. Jobmarketing 3.0Job Marketing 3.0 – Jouw arbeidsmarkt: nu vindbaar, straks nieuw werk

Auteur(s): Aaltje Vincent

De manier waarop je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek verandert waar we bij staan.

– Hoe vind je tegenwoordig nieuw werk?
– Hoe zorg je ervoor dat jouw toekomstige werkgever niet om jou heen kan?
– Hoe compleet en krachtig is jouw cv?
– Hoe gebruik je video optimaal?
– Hoe bouw je een netwerk op dat voor je werkt?
– Hoe zorg je ervoor dat je eigen online zichtbaarheid altijd aantrekkelijk en uitnodigend is?

Simpel! Je wendt je tot Nederlands grootste autoriteit op het gebied van solliciteren: Aaltje Vincent. Met haar Jobmarketing 3.0 op zak kun je zelfstandig vorm geven aan je eigen loopbaan en de volgende stap zetten. Of je nu direct of later je ideale baan voorbij ziet komen, jij bent op elk moment voorbereid.

Klaar voor de start? Aan de slag!

9. Een werkweek van 4 uurEen werkweek van 4 uur – Leid een rijk leven zonder veel te doen

Auteur(s): Timothy Ferriss

Vergeet het oude concept van hard werken tot aan je pensioen en stel je spannende levensplannen niet uit.

Vraag Timothy Ferriss wat hij aan het doen is, en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: ‘skiën in de Andes’, ‘duiken in Panama’ of ‘tangodansen in Buenos Aires’. Ferriss heeft namelijk het achterhaalde idee van ‘eerst werken, dan leven’ ingeruild voor een rijk leven in het hier en nu. Niet geld stelt je daartoe in staat, maar de nieuwe economische factoren tijd en mobiliteit.

Wacht niet langer, zeker niet in tijden van economische onzekerheid. En vergeet het achterhaalde idee van werken tot je pensioen. Of je nu die grote wereldreis wilt maken, een maandelijks salaris van vijf cijfers wilt met zo weinig mogelijk inspanning, of gewoon minder wilt werken en meer wilt genieten – Een werkweek van vier uur geeft het antwoord.

Het merk IK - Loopbaanboeken Top 10 10. Het merk IK® – Talentbranding voor een succesvolle carrière

Auteur(s): Huub van Zwieten / Mark van de Grift

Op zoek naar een nieuwe baan of een nieuwe uitdaging binnen je huidige werkkring? In onze moderne, dynamische samenleving is het cruciaal jezelf als professional en persoonlijkheid te onderscheiden. ‘Het merk IK®’ helpt je om jezelf als merk te zien en krachtig en onderscheidend neer te zetten. Net zoals een bedrijf een nieuw product op de markt zet, kun je deze theorie ook op jezelf als sollicitant toepassen. Wat is de visie, wie is je doelgroep, wat zijn je USP’s en wat zijn je communicatiemiddelen?

In ‘Het merk IK®’ weten de auteurs de lezer met hun aanstekelijke visie uit te dagen zichzelf opnieuw te ontdekken als sterk en onderscheidend merk. Aan de hand van talloze voorbeelden van bekende merkpersoonlijkheden als Johan Cruijff, Jort Kelder en Linda de Mol ervaart de lezer de kracht van kiezen, helder communiceren en authenticiteit. Aan bod komen onder andere:

– je kans op een baan vergroten
– duidelijk herkenbaar zijn op basis van je kwaliteiten, passies en eigenaardigheden
– jezelf als een sterk en authentiek merk positioneren

Huub van Zwieten is directeur van Talentenbureau TalentFirst. Mark van de Grift is brandmanager Red Bull. Sinds 2002 verzorgen zij het programma TalentBranding voor particulieren en bedrijven.

‘Het merk IK®’ behoort tot een serie boeken van Volkskrant Banen en het Spectrum over solliciteren en succesvol functioneren in een (nieuwe) baan. Kenmerkend voor deze boeken is actualiteit, praktijkvoorbeelden en een benadering die, anders dan in veel goeroeboeken, de lezer eigen keuzes laat maken.

Deze Loopbaanboeken Top 10 is samengesteld speciaal voor www.ikzoekloopbaanbegeleiding.nl, een landelijk overzicht van professionele bureaus op het gebied van coaching, loopbaancoaching, outplacement en reintegratie. Feedback en aanvulling op deze Loopbaanboeken Top 10 is welkom.