Wat is loopbaancoaching

Loopbaancoaching of loopbaanbegeleiding kan worden ingezet bij vraagstukken op het gebied van werk, scholing en carrière. Deze vraagstukken hebben veelal betrekking op professionele- en persoonlijke ontwikkeling.

Het doel van loopbaancoaching is om je ondersteuning te bieden bij het richting geven van je eigen loopbaan. Hoe? Door inzicht helpen te verkrijgen in wat je wilt, welke vaardigheden je nodig hebt en op welke wijze je je kunt ontwikkelen. Een loopbaancoach ondersteunt je bij het maken van deze eerste stappen en helpt je op weg naar een plezierig(er) en succesvol(ler) werkleven.

Werken is in beginsel voor velen een noodzakelijk goed. We hebben immers de verantwoordelijkheid om onze rekeningen te betalen, gezin te onderhouden, onderdak te financieren, leuke activiteiten te kunnen doen, vakantie te kunnen vieren en nog veel meer. We spenderen dan ook een groot deel van ons leven op de werkvloer. Met dat gegeven is het dan wel zo fijn als je met frisse moed en plezier naar je werk gaat. Maar wat als je baan je geen voldoening (meer) geeft en je er elke ochtend weer tegen op ziet? Als je ongelukkig bent, kan dit na verloop van tijd erger worden en invloed hebben op andere aspecten in je leven. Het kan je relaties, je sociale leven en je mentale en fysieke gezondheid sterk beïnvloeden.

Ook kan het voorkomen dat er sprake is van dreigend ontslag, bijvoorbeeld door een reorganisatie. Of je krijgt onverhoopt te maken met een ziekte of beperking waardoor je je huidige functie niet meer kunt uitoefenen. Ook dan kan een loopbaancoach je ondersteuning bieden bij het vinden van (nieuw) perspectief.

Overigens hoef je niet reeds te werken in loondienst of zzp-er te zijn om gebruik te maken van loopbaancoaching. Misschien ben je net klaar met je studie en ben je starter op de arbeidsmarkt niet wetende welke koers je wilt/kunt varen.

Ook kan het zijn dat je al weet wat je wilt doen, maar nog geen idee hoe je daar moet komen. Of wellicht heb je het gevoel dat je je comfortzone wilt verlaten, maar iets weerhoudt je ervan om de sprong te wagen. Je bent misschien bang dat een carrièreswitch onverantwoord is; wat als het de verkeerde beslissing is?

Tegenwoordig lijkt het alsof de enige manier waarop we de ideale baan kunnen krijgen enkel mogelijk is door jarenlange ervaring, training en opleiding. Maar dit is echt niet altijd het geval. Soms zijn de dingen die ons tegenhouden niet onze leeftijd, opleidingsniveau of ervaring, maar onze eigen twijfel.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach kan je helpen bij je huidige baan, het vaststellen van je professionele- en persoonlijke doelen en je ondersteunen bij het maken van een carrièreswitch. Op welke manier een loopbaancoach jou kan ondersteunen is uiteraard afhankelijk van je situatie en wat je hulpvraag is. Lees verder

Wat kost een loopbaancoach?

Wat zijn de kosten van een loopbaancoach? En wie gaat de kosten van loopbaancoaching betalen? Voordat je een coachingstraject ingaat, is het belangrijk om dat inzichtelijk te hebben. Lees verder