SMART Carrièredoelen stellen

Heb je wel eens het gevoel dat je hard aan het werk bent, maar nergens komt? Misschien zie je weinig verbetering in je vaardigheden of prestaties als je terugkijkt op de afgelopen vijf of tien jaar. Of misschien heb je moeite om te zien hoe je je ambities de komende jaren gaat waarmaken. Door SMART carrièredoelen te stellen kan je hierin verandering brengen.

Veel mensen brengen hun leven door van de ene baan naar de andere, of haasten zich om meer gedaan te krijgen terwijl ze eigenlijk heel weinig bereiken. Het stellen van SMART carrièredoelen betekent dat je jouw ideeën kunt verduidelijken, beter gefocust bent op jouw inspanningen, jouw tijd en middelen productief kunt gebruiken en jouw kansen kunt vergroten om te bereiken wat je wilt in het leven.

In dit artikel onderzoeken we wat SMART-doelen zijn en hoe je ze kunt gebruiken om je carrièredoelen te bereiken.

Specifiek

Wees zo duidelijk en specifiek mogelijk met wat je wilt bereiken. Gebruik geen woorden die je op verschillende manieren kunt opvatten. Probeer bij het opstellen van je doel de vijf “W”-vragen te beantwoorden:

 • Wat wil ik bereiken?
 • Waarom wil ik dit doel bereiken?
 • Wie / wat is betrokken bij dit doel?
 • Waar is dit doel te bereiken?
 • Wanneer wil ik dit doel bereiken?
Meetbaar

Het is belangrijk om meetbare doelen te hebben, zodat je jouw voortgang kunt volgen en gemotiveerd kunt blijven. Door de voortgang te beoordelen, kun je gefocust blijven, jouw deadlines halen en de opwinding voelen om dichter bij het bereiken van jouw doel te komen.

Een meetbaar doel moet vragen beantwoorden als:

 • Hoeveel?
 • Hoe weet ik of ik mijn doel heb bereikt?
 • Wat is mijn voortgangsindicator?
Acceptabel
Het is belangrijk voor het behalen van de SMART doelstelling(en) dat ze acceptabel zijn. Jij zelf maar ook je omgeving moet het doel accepteren. Bij je omgeving kan gedacht worden aan je werkgever (als je die hebt) maar bijvoorbeeld ook je partner. Voor een acceptabel doel is het dus van belang dat er draagvlak is bij jezelf, bij je werkgever en in je privé situatie.

Realistisch

Je doel moet ook realistisch en haalbaar zijn om succesvol te zijn. Door doelen te stellen die je redelijkerwijs binnen een bepaald tijdsbestek kunt bereiken, blijf je gemotiveerd en gefocust. De haalbaarheid van het doel moet worden opgerekt om je uitgedaagd te voelen, maar goed genoeg gedefinieerd om het daadwerkelijk te bereiken. Vraag jezelf af of het realistisch is om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om loopbaancoach te worden, op basis van jouw bestaande ervaring, kwalificaties maar ook beschikbare tijd.

Een haalbaar doel beantwoordt meestal vragen als:

 • Hoe kan ik dit doel bereiken?
 • Heb ik de middelen en mogelijkheden om het doel te bereiken? Zo niet, wat mis ik?
 • Hebben anderen het eerder met succes gedaan?
Tijdgebonden

Elk doel heeft een streefdatum nodig, zodat je een deadline hebt om op te focussen en iets om naartoe te werken. Dit deel van de SMART-doelcriteria helpt voorkomen dat alledaagse taken voorrang krijgen op uw langetermijndoelen. Het verwerven van de vaardigheden om loopbaancoach te worden, kan aanvullende training of ervaring vereisen, zoals we eerder vermeldden.

Een tijdgebonden doel geeft meestal antwoord op deze vragen:

 • Wanneer?
 • Wat kan ik over zes maanden doen?
 • Wat kan ik over zes weken doen?
 • Wat kan ik vandaag doen?

Hoe lang duurt het om deze vaardigheden te verwerven? Heb je behoefte aan bijscholing, zodat je in aanmerking komt voor bepaalde examens of kwalificaties? Het is belangrijk om jezelf een realistisch tijdsbestek te geven voor het bereiken van de kleinere doelen die nodig zijn om je uiteindelijke doel te bereiken.

 
Loopbaancoach

Heb je ondersteuning nodig bij het stellen van jouw SMART carrièredoelen, raadpleeg dan een ervaren loopbaancoach. Een loopbaancoach biedt ondersteuning bij het sturing en richting geven aan jouw loopbaan waarbinnen werkgeluk en persoonlijke groei centraal staan. Haal meer uit jezelf én je werk!