Studierichting bepaalt kansen op arbeidsmarkt

Er zijn grote verschillen in de arbeidsmarktpositie van hbo’ers. Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen starten met de beste positie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel een baan met een goed inkomen. De gekozen studie is bepalend voor het toekomstig succes op de arbeidsmarkt. Hbo-opleidingen met een goede startpositie op de arbeidsmarkt, hebben ook na tien jaar goede baanperspectieven.

Dit blijkt uit een verdiepende analyse (pdf, 438 kB) van UWV op basis van het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden Studie & Werk van Elsevier Weekblad en SEO Economisch Onderzoek.

‘De kansen op de arbeidsmarkt na een hbo-studie zijn heel verschillend’, zegt Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktanalist bij UWV. ‘De gemaakte studiekeuze is van invloed op hoe snel je een baan vindt, of dat in de juiste studierichting is en op welk niveau, maar ook tegen welk salaris. De gekozen studie bepaalt ook na tien jaar nog het succes op de arbeidsmarkt. Dat maakt de gemaakte studiekeuze steeds belangrijker.’

Top 5 hbo-opleidingen

Meest kansrijk hbo

  1. Lerarenopleiding wiskunde 
  2. Lerarenopleiding techniekvakken 
  3. Lerarenopleiding Nederlands 
  4. Lerarenopleiding natuur-/scheikunde 
  5. Lerarenopleiding economie

Minder kansrijk hbo

  1. Kunstacademie 
  2. Dans 
  3. Muziek 
  4. Toerisme 
  5. European studies

Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen hebben de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel (vast) werk en het uurloon en jaarinkomen zijn zeer goed. Gedeeltelijk komt dit omdat veel studenten een duale opleiding volgen en daardoor al tijdens de studie aan het werk zijn in het onderwijs. Maar als hier rekening mee wordt gehouden doen ze het nog steeds goed. Wiskundeleraren hebben het meeste succes op de arbeidsmarkt. De helft van de afgestudeerden heeft binnen twee maanden een baan, met een hoog uurloon.

Ook met een technische hbo-opleidingen heb je veel succes op de arbeidsmarkt. Na een studie elektrotechniek, werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde en mechatronica bijvoorbeeld. Ook de opleidingen ict, informatica, verpleegkunde, mondzorgkunde en verloskunde scoren goed.

De startpositie op de arbeidsmarkt is minder kansrijk voor afgestudeerden kunstacademie, dans, muziek of toneel. De helft van de afgestudeerden aan de kunstacademie doet er langer dan 43 maanden over om een baan op niveau te vinden.

Toekomst

Jaarlijks halen 64 duizend studenten een hbo-bachelor. Zij gaan daarna vrijwel allemaal de arbeidsmarkt op. Hbo’ers met een relatief sterke startpositie op de arbeidsmarkt hebben tien jaar na afstuderen nog steeds een goede arbeidsmarktpositie. Zo starten tweedegraads leraren en technisch opgeleiden met een goede positie en blijft na tien jaar nog steeds zo. Bij dans, huidtherapie, toerisme, kunstacademie, muziek, vrijetijdsmanagement en journalistiek blijft de arbeidsmarktpositie ook na tien jaar achter bij het gemiddelde. Er zijn uitzonderingen. Alumni van de studie communicatiesystemen starten met een matige positie op de arbeidsmarkt. Binnen tien jaar verbetert de baanzekerheid en het inkomen sterk en hebben ze een middenpositie.

Startpositie wo-opleidingen

Eerder publiceerde UWV op basis van resultaten van Studie & Werk over de verschillen in arbeidsmarktpositie voor academici na een wo-masteropleiding. Bij de start op de arbeidsmarkt hebben afgestudeerden van accounting de meest kansrijke arbeidsmarktpositie, gevolgd door econometrie en tandheelkunde. Archeologie heeft een minder kansrijke startpositie, gevolgd door letterkunde en kunst- en cultuurstudies zoals kunstgeschiedenis of theaterwetenschappen.

Over Studie & Werk

Het onderzoek Studie & Werk van Elsevier Weekblad en SEO Economisch Onderzoek biedt sinds 1997 inzicht in de kansen op de arbeidsmarkt van hbo’ers en academici. Voor resultaten over alle ruim 1.200 opleidingen, ga naar elsevierweekblad.nl/studiewerk2018.

Bron: UWV

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.