Succesvol solliciteren » Het Sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is van essentieel belang voordat je op gesprek gaat en bepaalt grotendeels het succes. Het sollicitatiegesprek geeft je gelegenheid om jezelf als persoon te ‘verkopen’ en de werkgever te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.

De voorbereiding
  • Bekijke en bestudeer je eigen brief en CV goed. Formulier waarnodig antwoorden op vragen die mogelijk naar voren zullen komen.
  • Verdiep je tevens in de organisatie en de functie. Lees bijvoorbeeld jaarverslagen en bekijk de website goed. Komen er vragen bij je op waarover je meer wilt weten, schrijf de vragen dan op zodat je deze eventueel tijdens het gesprek kan stellen.
Tips voor het sollicitatiegesprek
  1. Kom altijd op tijd op je sollicitatiegsprek. Zorg voor een gedegen routebeschrijving en -planning en houdt rekening met files en vertragingen.
  2. Onthoud de naam (en titel) van de persoon met wie je de afspraak hebt goed en spreek de naam goed uit.
  3. De eerste indruk is heel belangrijk. Zeg bij binnenkomst duidelijk je naam, kijk je gesprekspartner aan en geef een stevige hand. Voorkom een slap handje of een te krachtige handdruk (niet knijpen).
  4. Het is normaal dat je een beetje zenuwachtig bent. Probeer een ontspannen houding aan te nemen.
  5. Tijdens het gesprek is het belangrijk om de ander aan te kijken. Heb je meerdere gesprekspartners? Kijk beide gesprekspartners dan evenveel aan. Zo kom je zelfverzekerd over.  
  6. Luister goed naar de vragen. Is iets niet duidelijk, vraag dan door. Neem de tijd om te antwoorden. Wees niet bang voor stiltes, even nadenken mag. Antwoord niet alleen met ja of nee, maar geef een uitleg.
  7. Spreek duidelijk en niet te snel. Maak korte zinnen en gebruik geen stopwoorden, bijvoorbeeld ‘weet je wel’ of ‘zeg maar’.
  8. Weet je een antwoord echt niet, zeg dat dan. Je hoeft niet alles te weten, zolang u maar goed weet waarom je de baan wilt en wat je te bieden hebt.
  9. Vertel niks negatief over je vorige werkgevers. Je gesprekspartner kan het idee krijgen dat je onbetrouwbaar bent.
  10. Maak tijdens het gesprek aantekeningen of doe dat meteen na het gesprek. Zo heb je alles op een rij als je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd. De aantekeningen zijn ook handig om na te kijken wat goed ging en wat beter kan.
  11. Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek. Niet alleen de werkgever kijkt of je geschikt bent voor de baan, maar jij wilt ook weten of de baan geschikt is voor jou.
  12. Als het gesprek klaar is, neem dan altijd hartelijk afscheid en bedank je gesprekspartner(s) voor hun tijd en aandacht.