Tips voor gezond thuiswerken

Sinds de corona-pandemie werken we massaal grotendeels thuis. Hoewel je nagenoeg hetzelfde werk doet, is thuiswerken toch anders dan op kantoor / bij een opdrachtgever. Je hebt bijvoorbeeld geen reistijd meer, geen praatjes bij de koffiemachine met collega’s en geen fysieke vergaderingen. Hoe ga je hiermee om? En hoe blijf je mentaal en fysiek fit? Er is veel informatie en inspiratie beschikbaar met betrekking tot mentale en fysieke gezondheid bij het thuiswerken. Een kleine greep vind je op deze pagina.

Tips om het thuiswerken goed vol te houden

1. Plan je dag: Begin de dag zoals je altijd doet; zet je wekker, sta op en volg je dagelijkse routine. Probeer op een vaste tijd te beginnen met werken. Zorg voor een goede planning: stel jezelf duidelijke taken en baken je tijd af.
2. Neem vaak een korte pauze: door regelmatig pauze te nemen houd je het werk beter vol.
3. Beweeg voldoende: Verander regelmatig van houding en neem daarbij een korte pauze van bijvoorbeeld 20 seconden. Sta zeker ieder uur op en loop dan bijvoorbeeld even rond of haal wat te drinken.
4. Doe tussendoor iets ontspannends: dit helpt je los te komen van je werk. Maak eventueel gebruik van een app voor onstpanningsoefeningen.
5. Houd contact met je collega’s en leidinggevende: maak afspraken over wat er precies van je wordt verwacht. Geef aan je leidinggevende aan of je knelpunten ervaart in je werk. Zorg ook voor persoonlijk contact met collega’s: organiseer bijvoorbeeld een online koffiemomentje of een vrijdagmiddagborrel.

Lees hier verder voor meer informatie en tips.

Tips voor je mentale gezondheid bij thuiswerken

Zorgen voor je mentale gezondheid is net zo belangrijk als voor je fysieke gezondheid. Als je je goed voelt, helpt dat je om beter om te gaan met de uitdagingen en onzekerheid van deze tijd.
1. Creëer regelmaat en structuur: zorg voor het behoud van je dagelijkse structuur door op een normale tijd op te staan en te gaan slapen, te douchen en je aan te kleden. Eet en drink op je gebruikelijke momenten.
2. Houd zo goed mogelijk vaste werktijden aan: werk zoveel mogelijk volgens je eigen kantoortijden en stop op tijd zodat je niet het gevoel hebt dat het werk nooit ophoudt. Juist nu is een goede balans tussen werk en privé nodig. Maak een goede werkplanning, stel doelen voor de dag en probeer je er zoveel mogelijk aan te houden.
3. Neem regelmatig pauze en wissel activiteiten af: Het afwisselen van concentratietaken en andere activiteiten helpt om een goede balans te houden. Ook regelmatig pauzes nemen is belangrijk om het werk goed vol te kunnen houden. Het kan helpen om je pauzes te plannen.
4. Werk als het kan in een aparte ruimte: Daar is rust waardoor je effectiever en geconcentreerder kan werken.
5. Zorg voor voldoende ontspanning: doe om te ontspannen iets dat je leuk vindt, bijvoorbeeld lezen, koken of je verdiepen in een onderwerp dat je interessant vindt.
6. Blijf in contact met dierbaren: houd digitaal contact met je dierbaren en omgeving. Praat met anderen over wat je bezighoudt en vraag tijdig hulp. Spreek regelmatig online af met collega’s om een goede band te houden.
7. Maak afspraken met huisgenoten: Wanneer je samenleeft met anderen, maak dan goede afspraken met je huisgenoten en zorg ook dat je aan je eigen ontspanning toekomt.
8. Mentale gezondheid: in deze roerige tijd kan je bij jezelf zorgen, angst of piekeren opmerken. Dat is een normale reactie op een abnormale situatie. Houd aandacht voor je mentale gezondheid. Probeer positief te denken (bedenk bijvoorbeeld iedere dag waar je dankbaar voor bent). Laat dingen waar je geen invloed op hebt los. En erken je gevoelens. Bespreek die met de mensen om je heen. Vraag om professionele hulp als je merkt dat dat nodig is.
Op Rijksoverheid.nl vind je meer tips over omgaan met zorgen of spanning door het coronavirus.

Tips voor het inrichten van je werkplek

Zorg zo goed als dat gaat voor een ergonomische werkplek:
1. Probeer stoel- en tafelhoogte zo op elkaar af te stemmen dat je armen een ontspannen houding aannemen (ontspannen schouders). Dit lukt het best met je ellebogen op, of net iets boven tafelhoogte.
2. Af en toe staand werken geeft afwisseling op langdurig zitten. Misschien kun je een staan werkplek creëren door een (tijdelijk) bureau op ellebooghoogte te maken. Zitten kan natuurlijk ook afgewisseld worden met staand of lopend bellen.
3. Probeer de stoel zo in te stellen dat je voeten ondersteund worden door de grond of een voetenbankje (of bijvoorbeeld een pak printerpapier). Knieën horen op vrijwel dezelfde hoogte als je heupen te zijn.

Op deze infographic van TNO, ARBO en VMN vind je meer tips voor het inrichten van je thuiswerkplek.

Tips voor thuiswerken met kinderen

Welke maatregelen kun je nemen om geconcentreerd te kunnen werken als je kinderen thuis zijn? Je vindt ze hieronder.
1. Bekijk welke taken je kunt uitvoeren als je kinderen een middagdutje doen of nog slapen in de ochtend. Werk eventueel een deel in de avond, maar houd in de gaten dat je ook tijd hebt om te herstellen.
2. Stel een realistische planning van je werkzaamheden op. Geef daarbij prioriteit aan belangrijke taken en plan vooral niet te veel.
3. Stem je werktijden overdag af op activiteiten met je gezin (bijv. samen ontbijten en lunchen). Plan tijd tussendoor om even met je kinderen te spelen.
4. Stel samen met je kinderen speel- en werkregels op en schrijf deze op een groot vel papier.
5. Geef je kinderen een luisterboek en/of laat ze knutselen als je aan het werk bent.
6. Spreek met je kinderen een eigen vaste ‘speel-werkplek’ in huis af. Daar verzamel je het speelgoed dat je samen voor die dag uitkiest. Lukt dat niet dan kun je altijd nog samen werken. Zet je kind dan naast je aan je bureau met iets lekkers of een kleurplaat.
7. Je kunt je kinderen ook vragen om een klusje in huis te doen en ze daar een beloning voor geven.

Bekijk hier meer tips voor het thuiswerken met kinderen.

Zoek op tijd hulp als je het moeilijk hebt

Heb je door het thuiswerken last van spanning of stress? Of zit je niet lekker in je vel? Ga dan hierover in gesprek met anderen. Bijvoorbeeld met je collega’s of je leidinggevende. Mogelijk kun je ook praten met:

Tips voor je fysieke gezondheid

Lange tijd zittend werk doen, zorgt vaak voor lichamelijke klachten:

  • Op de korte termijn valt te denken aan: rugpijn, stijve nek, hoofdpijn of pijnlijke schouders.
  • Op de lange termijn verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten en depressieve klachten. 

Om fysieke klachten van het thuiswerken tegen te gaan kun je meerdere dingen proberen. Bijvoorbeeld:

  • Zorg voor een rustige werkplek. Met een stoel waar je goed op zit.  
  • Beweeg elke dag voldoende. Kijk voor tips en adviezen bijvoorbeeld eens op Loketgezondleven.nl. Of bekijk de tips van TeamNL
  • Kijk of je stoel en/of werkplek op de goede hoogte staan. Zo voorkom je fysieke klachten. Misschien moet je je stoel of werkplek aanpassen.
  • Als je met een beeldscherm werkt, plaats deze dan iets lager dan op ooghoogte. Lees meer over beeldschermwerk op de website van Arboportaal.

Verhalen ervaringsdeskundigen over thuiswerken

Veel banen zijn door het coronavirus anders: niet meer elke dag naar kantoor en bijna geen fysieke vergaderingen. Hoe gaat Nederland daarmee om? Lees de verhalen van ervaringsdeskundigen  over thuiswerken.

Bron: Rijksoverheid | Arboportaal