Voorleesfunctie

Op dit moment heeft Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl helaas nog geen ingebouwde voorleesfunctie. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden en wellicht ben je hiervan reeds op de hoogte, anders volgt hieronder meer informatie.

Een eenvoudige voorleesfunctie via de browsers Chrome en Firefox is de extensie Read Aloud. Deze kun je activeren op de je laptop of desktop:

Read Aloud Chrome-extensie
Read Aloud Firefox-extensie

Voorbeeld (Chrome)

 
Informatie over Read Aloud

Lees met één klik het huidige webpagina-artikel voor. Ondersteunt meer dan 40 talen waaronder Nederlands. Je kunt kiezen uit veel beschikbare mannen- en vrouwenstemmen. Je kunt ook de toonhoogte van de stem en de leessnelheid instellen. Read Alound ondersteunt ook PDF en EPUB.

Read Aloud is een Chrome- en Firefox-extensie die tekst-naar-spraaktechnologie gebruikt om webpagina-tekst naar audio te converteren. Het werkt op verschillende websites, waaronder nieuwssites, blogs, publicaties, schoolboeken, school- en klaswebsites, online universiteiten en cursusmateriaal.

Read Aloud kan een handig hulpmiddel zijn voor mensen met dyslexie, leer- en/of spraakproblemen, verminderd gezichtsvermogen of voor wie lezen te vermoeiend is. Maar uiteraard ook voor mensen die liever naar de inhoud luisteren in plaats van lezen.

Om Read Aloud te gebruiken, navigeer je eenvoudig naar de webpagina die je wilt lezen en klik je vervolgens op het pictogram Read Aloud in het Chrome-menu. Bovendien kunnen de sneltoetsen ALT-P  ALT-O  ALT-, (komma) en ALT-. (punt) worden gebruikt om respectievelijk te spelen / pauzeren, stoppen, terugspoelen en vooruitspoelen. Je kunt de tekst selecteren die je wilt lezen voordat je de extensie activeert. Als je met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst klikt, krijg je nog een andere contextmenu-optie om voorlezen te activeren.

Om de stem, leessnelheid, toonhoogte of tekstmarkering in te schakelen, gaat u naar de pagina ‘Opties’ door met de rechtermuisknop op het pictogram voorlezen te klikken en Opties te kiezen, of door op de tandwielknop in de extensie-pop-up te klikken (je moet stoppen met afspelen om een tandwiel-knop te zien). Read Aloud is in principe gratis, maar er zijn ook betaalde opties binnen deze extensie.

Smartphone en tablets

Voor smartphone en tablets zijn er in de app-store uiteenlopende gratis mogelijkheden.