Een loopbaancoach kan je helpen bij je huidige baan, het vaststellen van je professionele- en persoonlijke doelen en je ondersteunen bij het maken van een carrièreswitch. De rol van een loopbaancoach is niet om jou te vertellen wat je moet gaan doen. Het gaat om het ondersteunen van jouw unieke proces om (zelf)inzichten te verkrijgen en beslissingen kunt nemen bij het uitzetten van je loopbaankoers.
Op welke manier een loopbaancoach jou kan ondersteunen is uiteraard afhankelijk van je situatie en wat je hulpvraag is. Het kan hierbij gaan om onderwerpen als:
- Het verbeteren van je loopbaanontwikkeling bij je huidige werkgever
- Het verkrijgen van inzicht in een voor jouw ‘perfecte loopbaan’ en het verkennen van je mogelijkheden daarbinnen.
- Het (h)erkennen en overwinnen van potentiële obstakels
- Het leren gebruiken van je vaardigheden en hoe je deze kunt verbeteren
- Het leren succesvol te solliciteren en op te vallen in de massa
- Het overwinnen van het gevoel van ‘vastzitten’ en te leren focussen op je mogelijkheden
- Het (opnieuw) positioneren van jezelf op de arbeidsmarkt en daarmee je toekomstige kansen
- Het in evenwicht brengen van je werk en privéleven en je persoonlijke prioriteiten leren te beheren
- Het vertrouwen in jezelf terugwinnen en inzicht verkrijgen in je mogelijkheden nav ziekte of beperking
- Het formuleren van een reeks haalbare doelen en een plan van aanpak
Een loopbaancoach ondersteunt jou ook bij het verkrijgen van (nieuwe) inzichten, zoals:
- Inzicht in wat motiveert en energie geeft, maar ook wat demotiveert;
- Inzicht in je sterke en zwakke kanten,
- Inzicht in je functionele en disfunctionele werkhouding
- Inzicht in je drijfveren, verlangens, vaardigheden en/ of talenten.
Hoe verlopen de coachsessies ?
Hoe je coachsessies verlopen, hangt af van jou en je coach. Sommige bieden telefonische of online consulten, terwijl andere face-to-face-sessies aanbieden. De duur van de coachsessies hangt ook af van uw persoonlijke behoeften; je hebt misschien genoeg aan een aantal sessies, maar misschien heb je er 10 of meer nodig.
Tijdens je eerste consult staat meestal in het teken van wederzijdse kennismaking waarin ook je hulpvraag besproken kan worden. Samen kun je dan ook bepreken wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen en wat je van de sessies kunt verwachten. Hoewel de inhoud en richting van je sessies sterk afhangen van je situatie en wat je hoopt te halen uit de ervaring, zijn er gemeenschappelijke onderwerpen die je kunt behandelen. Hierbij kun je denken aan:
- Je vaardigheden verkennen en identificeren: Er zijn zoveel vaardigheden of eigenschappen waarvan je misschien niet eens bewust bent. Waar jij denkt dat je niet goed in bent, kan iemand anders bijvoorbeeld vinden dat je uitstekend daarin bent. Veel vaardigheden waarvan we denken dat ze indrukwekkend zijn voor potentiële werkgevers, zijn die waarvan we denken dat we ze missen. Dit terwijl we eigenlijk meer vaardigheden hebben dan we denken, alleen kunnen we ze niet zien. De welbekende blinde vlek. Loopbaancoaches zijn experts en bedreven in het identificeren van deze vaardigheden en eigenschappen en kunnen je helpen ze bij jezelf te (h)erkennen.
- Ideale carrièrekeuzes: We kunnen erg opgaan in ons leven; werken, thuis, eten, rusten en weer werken, zonder veel tijd om achterover te leunen en na te denken over wat we echt willen. Loopbaancoaching kan je niet alleen helpen deze tijd te vinden, maar ook met je gaan zitten terwijl je de dingen uitwerkt die je van je baan wilt; wat zijn je passies, waar krijg je energie van en zou je blij van worden? Alleen door deze tijd te maken, heb je de kans om nieuwe mogelijkheden te verkennen.
- Is een carrièreswitch de juiste keuze? Er zijn veel dingen die je geluk kunnen beïnvloeden. Wat je denkt dat je ongelukkig maakt, is misschien niet de echte oorzaak. Vaak wordt ‘werk’ vaak genoemd. Een loopbaancoach kan je helpen om je balans tussen werk en privé te beoordelen en vast te stellen of werk daadwerkelijk het probleem is, of dat het iets anders speelt.
- Inzicht in je weerstand: Van carrière veranderen is een enorme beslissing om te nemen, en het hebben van rekeningen en een gezin om voor te zorgen maakt het alleen maar moeilijker. Maar wat houdt je nog meer tegen? Als geld geen optie was, zou de beslissing dan makkelijker zijn, of zou je nog steeds twijfelen? Coaching kan je helpen inzicht te krijgen wat je tegenhoudt en te werken aan het bestrijden van de angsten en het bereiken van je doelen.
- Hulp bij het schrijven van CV en sollicitatiebrief: Hoe kun je je onderscheiden van de andere sollicitanten? Wat maakt jou de ideale kandidaat? Een loopbaancoach kan je helpen je sterke punten te herkennen en te begrijpen wat jou jou maakt. Ze zullen je door het sollicitatieproces leiden en je leren hoe je niet alleen je vaardigheden, maar ook je persoonlijkheid in je cv en sollicitatiebrief kunt opnemen.
- Coaching bij sollicitatiegesprekken: Super, je hebt de beslissing genomen, de baan gevonden die je zoekt en nu ben je opgeroepen voor een gesprek. Geweldig nieuws! Echter, velen van ons zien vaak op tegen sollicitatiegesprekken. Jezelf in korte tijd verkopen is niet eenvoudig. Een loopbaancoach kan je algemene technieken leren en je helpen bij de lastigere vragen die je mogelijk worden gesteld.
Wat kost een loopbaancoach?
Wat zijn de kosten van een loopbaancoach? Voordat je een coachingstraject ingaat, is het belangrijk om dat inzichtelijk te hebben. Een loopbaancoach is een hoog opgeleide en ervaren deskundige. Dat kost geld. Bovendien maken ze veelal gebruik
van tests en hulpmiddelen en zijn bureaus veelal representatief gehuisvest. Lees verder
Beroepsvereniging
Noloc is de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches en verbindt vakgenoten in hun professionele ontwikkeling. De vereniging telt circa 3.000 leden.