Wat doet een re-integratiecoach?

Een re-integratiecoach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar duurzame betaalde arbeid. De afstand tot de arbeidsmarkt kan bijvoorbeeld ontstaan door ziekte of beperking en/of door onvoldoende aansluiting van ervaring en opleiding op de eisen van de arbeidsmarkt.

De re-integratiecoach wordt met name ingeschakeld door organisaties (werkgevers), gemeenten of UWV. Veelal gaat het om één-op-één coaching maar het komt ook voor dat er klassikale bijeenkomsten zijn met tips, trucs en hulp. De belangrijkste taken die een loopbaancoach vervuld zijn jou motiveren, stimuleren, leren solliciteren en begeleiden naar een betaalde baan. Ook kan de re-integratiecoach ondersteuning geven als je een eigen bedrijf wilt starten. 

Tijdens de coachsessies zal de re-integratiecoach samen met jou kijken wat jouw competenties, wensen en mogelijkheden zijn die kunnen leiden naar een betaalde baan. Op basis hiervan zal een re-integratietrajectplan worden opgesteld. Om inzicht te verkrijgen, wordt er veelal gebruik gemaakt van competenties- persoonlijkheids- en/of beroepskeuzetests. Ook kan geadviseerd worden om cursussen of trainingen te volgen om je arbeidsmarktkansen te vergroten.

Gedurende het gehele re-integratietraject zal de re-integratiecoach jou ondersteunen en begeleiden, ook tijdens sollicitatieprocedures. Hierbij houdt de re-integratiecoach ook contact met je werkgever, UWV of jouw gemeente. Ook hebben ze een uitgebreid netwerk aan potentiële werkgevers voor een stageplaats, werkervaringsplaats en/of betaalde baan.

Re-integratie 1e spoor

Er is sprake van re-integratie 1e spoor indien je de mogelijkheid hebt om terug te keren bij je huidige werkgever. Veelal lukt re-integreren in oude functie niet meer. De re-integratiecoach zal dan samen met jou en werkgever kijken wat de mogelijkheden zijn voor passend werk.

Re-integratie 2e spoor

Indien er geen mogelijkheden zijn om bij je huidige werkgever terug te keren dan zal er gekeken moeten worden naar mogelijkheden bij een ander bedrijf. Dit wordt re-integratie 2e spoor genoemd. De re-integratiecoach zal  je dan ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever. Veel loopbaanadviesbureaus bieden naast loopbaancoaching ook coaching bij re-integratie.

Samengevat: Wat doet een re-integratiecoach?
  • Het begeleiden van het re-integratietraject
  • Het helpen bij het vinden naar een passende baan
  • Het leren solliciteren (brief schrijven en cv opstellen)
  • Het begeleiden (en oefenen) bij sollicitatiegesprekken
  • Het adviseren over mogelijke cursussen of trainingen
  • Het helpen netwerken bij diverse bedrijven
  • Het motiveren en stimuleren van de coachee
Veel loopbaancoaches vervullen ook de rol als re-integratiecoach.
 
Vind een re-integratiecoach / loopbaancoach bij jou in de buurt