Welke beroepen zijn het meest getroffen door de coronacrisis?

Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt in korte tijd flink veranderd. De werkloosheid blijft verder toenemen. Hierdoor moeten veel mensen op zoek naar ander werk, zo nodig in een ander beroep.

Minder werkgelegenheid door coronamaatregelen

In sommige sectoren is de werkgelegenheid door de coronacrisis sterk gedaald. In de horeca, verkoop en transport & logistiek was vóór de crisis nog veel vraag naar personeel. Maar door de coronamaatregelen nam de vraag enorm af. Zo werden de kansen voor bijvoorbeeld restaurantkoks en buschauffeurs ineens een stuk kleiner. Ook voor stewards, reisbureaumedewerkers, fitnesstrainers, kappers, artiesten en technici in de cultuursector was er ineens veel minder werk.

Minder werkgelegenheid ook door wegvallen vraag

Een andere reden die zorgt voor verminderde werkgelegenheid is dat er door de economische terugval minder vraag is naar bepaalde producten of diensten. Zo zijn er minder intercedenten nodig, nu er minder vraag is naar uitzendkrachten. Door het thuiswerken zijn er minder auto’s op de weg en zijn er minder verkoopmedewerkers nodig bij de tankstations. Hetzelfde geldt voor beveiligers van kantoorpanden. Ook naar bouwkundig architecten en ontwerpers is minder vraag omdat zij minder opdrachten binnenkrijgen. Naast de coronacrisis speelt hier ook de stikstof- en pfas-problematiek een rol.

Voor andere beroepen waren de kansen door de krapte op de arbeidsmarkt de afgelopen jaren juist wat verbeterd. Bijvoorbeeld voor receptionisten en specifieke culturele beroepen. Door de economische terugval zijn de kansen in deze beroepen nu weer afgenomen.

Het is niet te voorspellen hoe lang het duurt voordat de werkgelegenheid voor deze beroepen weer toeneemt. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of de kansen in deze beroepen de komende tijd veranderen.

Waar is nog wel werk?

UWV heeft in kaart gebracht welke beroepen nog goede baankansen bieden en in welke beroepen de kansen sterk zijn afgenomen sinds de coronacrisis. Lees het artikel ‘Kansrijke en minder kansrijke beroepen’.

Bron: Werk.nl

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.