1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress. Meer dan een miljoen mensen lopen hierdoor jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Een deel van hen komt uiteindelijk terecht bij UWV voor een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Werkstress ontstaat meestal door een optelsom van factoren. Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Als je eenmaal een burn-out hebt gehad, dan is er een vergroot risico op een tweede burn-out. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over werkstress.
Zorg voor buffers
Volgens onderzoek heeft werkstress vooral te maken met het ontbreken van buffers (dingen die je energie geven). Met voldoende buffers kun je vervelende situaties beter aan en een burn-out voorkomen. Wie genoeg plezier heeft in zijn werk is beter in staat om effectief en gezond te werken. Meer bewegen of gezonder eten kan zo’n buffer zijn. Soms kan de oplossing ook ingrijpender zijn en kun je bijvoorbeeld je werk-privébalans bespreken met je leidinggevende.
Hoe herken je stresssignalen?
Je kunt stress herkennen door veranderingen in:
- je lichaam: zweten, klamme handen, trillen, beven, gewichtstoename of -afname en een toename van andere lichamelijke klachten;
- je hoofd: verstrooid zijn, snel afgeleid, minder geïnteresseerd of het niet afmaken van een klus of taak;
- je gevoel: een snelle wisseling van emoties of impulsief reageren;
- je gedrag: onrust, haastig gedrag, een ongezonde manier van leven en soms ook (bijna-) ongelukken.
6 tips uitgelicht voor jou als werknemer
- Door je werk in blokken te plannen, houd je meer overzicht. Rond werk eerst naar tevredenheid af voordat je an een nieuwe taak begint.
- Je mail of telefoon uitzetten helpt om je beter te concentreren.
- Het op je werk bespreekbaar maken van dingen die thuis spelen, voorkomt extra taken. Die je er op dat moment eigenlijk niet bij kunt hebben.
- Zijn er dingen die volgens jou beter of efficiënter kunnen? Bespreek ze met je collega’s of met je leidinggevende. Dit kan voor iedereen winst opleveren.
- Door eens een lijst te maken van de taken waar je veel energie van krijgt, krijg je inzicht in de dingen die je leuk vindt. Dit kun je gebruiken in plannen of gesprekken met je leidinggevende.
- Een wandeling tijdens de lunch met collega’s is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt ook voor een ontspannen moment met collega’s.