Stress en burn-out

We besteden extra aandacht aan het thema stress en burn-out. De reden hiertoe is dat stress op het werk beroepsziekte nummer 1 is. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen.

Ruim 17% van de werknemers ervaart burn-outklachten

In 2018 bleek 16,4% van de mannelijke werknemers en 18,1% van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand of vaker burn-outklachten te ervaren. Slechts een fractie van de werknemers met burn-outklachten ontwikkelt ook daadwerkelijk een burn-out. De gevoelens van vermoeidheid en uitputting zijn gemeten aan de hand van vijf items waaronder emotionele uitputting, leeg voelen en vermoeidheid. Dit blijkt uit zelfrapportage van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) onder werknemers. (bron: Volksgezondheidenzorg)

Werkstress bij ruim 37% van de werknemers oorzaak van verzuim

In 2018 gaf ruim 35,3% van de werknemers aan dat werkstress de belangrijkste oorzaak is het werkgerelateerde verzuim. Dit blijkt uit zelfrapportage van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Werkstress is uiteraard niet hetzelfde als burn-out of overspannenheid, maar er zijn wel overeenkomsten. Verschijnselen van werkstress zijn bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, gespannenheid of nervositeit.(bron: Volksgezondheidenzorg)

‘Herken je dat, veel slapen en toch moe wakker worden…’
  • Voel jij je uitgeput, lusteloos en word je onuitgerust wakker?
  • Ben je snel geïrriteerd, prikkelbaar of boos?
  • Heb je moeite om je te concentreren, een gesprek te volgen of een boek te lezen?
  • Heb je een wazig gevoel in je hoofd (watten in je hoofd) of het gevoel dat je hoofd ‘vol’ is?
  • Heb je regelmatig pijnlijke spieren bijvoorbeeld in je nek, schouders en/of onderrug?
  • Heb je last van terugkerende hoofdpijn, piekergedachten en vergeetachtigheid?
  • Lig je ’s nachts te woelen in je bed, slaap je onrustig of heb je last van nachtmerries?
  • Kun je harde geluiden, vel zonlicht of warmte moeilijk verdragen?
  • Heb je last van overmatig transpireren ook als je je niet inspant?

Komt een aantal van bovengenoemde klachten je bekend voor? Veel mensen die langdurige onder stress staan of een burn-out hebben, ervaren deze klachten in meer of mindere mate. Dit alles heeft veelal een enorme impact op je dagelijks functioneren en kan zelfs ertoe leiden dat je niet meer in staat bent om te werken. Je hebt weinig tot geen energie en kracht meer. Kortom, de ‘accu’ is volledig leeg. Opladen lukt niet meer.