Succesvol solliciteren » Methoden om een baan te vinden

Wanneer het voor jou helder is welke baan bij je past en wat je mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt, kun je starten met je zoektocht naar een baan. Heb je twijfels op welke wijze je je loopbaan verder vorm wilt gaan geven? Dan kan wellicht loopbaancoaching je ondersteuning bieden.

Er zijn manieren om een baan te vinden. Hierbij kan gedacht worden aan:

Persoonlijk netwerk

Veel mensen vinden een baan via mensen in hun omgeving. Door slim te netwerken kun je kans op werk vergroten.

6 tips als je gaat netwerken:
  1. Netwerken is geven en nemen. Denk niet alleen aan jezelf maar denk ook mee met de ander
  2. Blijf jezelf. Doen alsof werkt niet. Mensen voelen het als je niet eerlijk bent
  3. Blijf geduldig. Niet elk contact levert iets op
  4. Stel je actief op. Blijf niet bescheiden afwachten, stel vragen en vertel over jezelf
  5. Bedank mensen die je een tip hebben gegeven. En laat altijd weten wat je met de tip heeft gedaan. Ook als de tip je geen baan heeft opgeleverd
  6. Blijf contact houden met jouw netwerk. Laat ook iets van je horen als u weer werk heeft gevonden.
Internet en sociale media

Solliciteren via internet komt steeds vaker voor. Veelal start je met de vacatures bekijken op de website van organisaties die jouw interesse hebben. Heb je nog geen idee bij welke organisatie je wilt gaan werken of hebben zij op het moment geen vacatures dan kun je ook gebruik maken van vacaturebanken, zoekmachines en tegenwoordig steeds meer sociale media.

Uitzendbureaus

Uitzendbureaus houden zich bezig met arbeidsbemiddeling en uitzenden. Zij bemiddelen tussen vraag naar werknemers door organisaties en het aanbod vanuit de arbeidsmarkt. Veelal gaat het om tijdelijk werk en je krijgt een contract via het uitzendbureau. Er zijn ook zeker voordelen aan uitzenden. Je kan via het uitzendbureau relatief snel aan het werk en daarnaast biedt het je de mogelijkheid om bij diverse opdrachtgevers werkervaring op te doen. Dit geeft ook inzicht in wat voor een werk je wel en niet interessant vindt.

Werving & Selectie bureaus

Een Werving & selectiebureau houdt zich – net als het uitzendbureau – bezig met arbeidsbemiddeling. Het grote verschil is echter dat je géén contract krijg via het Werving & selectiebureau. De organisatie waar de je komt te werken, neemt jou in dienst.  

Beurzen

Door een bezoek te brengen aan een beurs, kun je op een laagdrempelige manier je oriënteren op de arbeidsmarkt. Op een beurs staan soms honderden verschillende werkgevers (groot en klein) met een stand, die op zoek zijn naar nieuwe kandidaten. Je kunt geheel vrijbllijvend met een exposerende werkgever of recruiter in gesprek en kun je deelnemen aan diverse workshops.